Tieto originálne banány v čokoládovej rolke potešia každého správneho maškrtníka. Ideálne na rodinné oslavy, alebo len tak ku kávičke, ak čakáte návštevu.
Potrebujeme:
Veľkosť šálky = 200 ml
5 väčších banánov
Na krém:
2 vajcia
2,5 šálky mlieka
1 šálka krupicového cukru
3 PL kukuričného škrobu
1 balenie vanilkového cukru
80 g masla
100 ml šľahačkovej smotany
210 g tmavej čokolády
Na korpus:
4 vajcia
štipka soli
180 g krupicového cukru
pol šálky vlažnej vody
1 balenie vanilkového cukru
1 balenie prášku do pečiva
120 g hladkej múky
3 PL kakaa
Na polevu:
125 g masla
135 g tmavej čokolády
Postup:
Ako prvé si pripravíme krém. Mlieko si nalejeme do hrnca, pridáme maslo a necháme ho úplne rozpustiť. Do väčšej misy si dáme cukor, pridáme škrob a premiešame. Pridáme dve vajcia a všetko spolu vyšľaháme metličkou. Do tejto zmesi po naberačkám vmiešavame teplé mlieko s maslom a potom všetko spolu vlejeme do hrnca, v ktorom bolo mlieko. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Potom pridáme do krému vanilkový cukor a nalámanú čokoládu.
Čokoládu necháme v teplom kréme trochu roztopiť a potom vymiešame metličkou na kompaktnú hmotu.
Tento hustý krém si vyformujeme tak, aby v strede bola jamka a tam nalejeme šľahačkovú smotanu. Smotanu vmiešame ručne do krému, aby bol jemnejší. Nešľaháme! Hotový čokoládový krém si dáme do misky a odložíme. Teraz si pripravíme cesto. Do misy si dáme bielka so štipkou soli a vyšľaháme tuhý sneh. Sneh si odložíme do chladničky. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Pridáme pol šálky vlažnej vody a zašľaháme. Múku si preosejeme spolu s kakaom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva, a pridáme k žĺtkom. Vyšľaháme kompaktné cesto. Po častiach primiešame sneh a pripravené cesto nalejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Upečieme. Potom preložíme korpus na čistý papier na pečenie. Na upečený plát rovnomerne rozotrieme čokoládový krém.
Navrch po krajoch naukladáme ošúpané banány vcelku.
Plát potom v strede pozdĺžne narežeme a pomocou papiera na pečenie zrolujeme roládu. To isté spravíme aj s druhým plátom a vzniknú nám dve rolády. Obe zavinieme do papiera na pečenie a necháme v chladničke stuhnúť.
Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu. Do hrnca dáme maslo, rozpustíme a primiešame nalámanú čokoládu. Metličkou vymiešame hladkú polevu. Stuhnuté rolády si nakrájame na rovnaké časti a všetky obalíme v poleve.
Zvyškom polevy ozdobíme rolky a necháme stuhnúť. Potom už len poukladáme na dezertný tanier a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
Videonávod