Biely jogurt je obľúbeným raňajkovým jedlom, ktoré nás osvieži a dodá energiu potrebnú na úspešný začiatok nového dňa. Hoci si túto pochúťku najčastejšie kupujeme v obchodoch, dnes vám prinášame skvelý tip na prípravu poctivého domáceho jogurtu s lahodnou kyselkavou vôňou a lákavou krémovou konzistenciou. Na jeho prípravu vám postačí čerstvé mlieko a jedna lyžica obľúbeného bieleho jogurtu s kultúrou.
Potrebujeme:
1 liter čerstvého mlieka (môže byť polotučné aj plnotučné)
Biely jogurt s kultúrou
Postup:
Mlieko dáme na sporák a zahrejeme tak, aby sa nám na povrchu vytvorila koža. Tým sa zbavíme všetkých baktérií.
Kožu odstránime a mlieko necháme vychladnúť na teplotu 30 stupňov.
Keď mlieko dosiahlo požadovanú teplotu, pridáme lyžicu bieleho jogurtu a dôkladne premiešame.
Pripravíme si čisté sklenené uzatvárateľné nádoby (ideálne by sme ich pred použitím mali prevariť) a vlejeme do nich mliečnu zmes. Nádoby pevne uzavrieme.
Jogurt necháme odpočívať na teplom mieste minimálne 8 hodín. Aby sme nádobám s jogurtom zabezpečili dostatočné teplo, môžeme ich zabaliť do uterákov. Vďaka teplu sa jogurtová kultúra bude rýchlejšie množiť.
Hotový jogurt spoznáme podľa krémovej konzistencie a typickej kyselkavej vône.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: sprig-of-thyme