Fantastické rožteky, ktoré sú naozaj ako z bavlnky. Sú fantasticky jemné, lahodné a viete ich pripraviť v sladkej aj slanej verzii.
Potrebujeme:
2 šálky teplého mlieka (1 šálka = 200 ml)
1 šálka oleja
2 vajcia (bielky sa oddelia od žĺtok)
3 lyžice kr. cukru
1 čajová lyžička soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 balenie sušeného droždia
a čo najviac múky (použil som 6 šálok hladkej preosiatej múky)
Náplň:
Syr, šunka, alebo tvaroh s cukrom na sladkú náplň
Postup:
Na cesto si zmiešame mlieko s olejom, bielkami, droždím, cukrom a postupne pridávame múku so štipkou soli.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste stáť asi 1,5-2 hodiny.
Vykysnuté cesto rozdelíme na asi 15 častí, každú vyformujeme do tvaru bochníka, rozvaľkáme a pomocou radielka môžeme polovicu cesta narezať.
Na plnú polovicu uložíme lyžicu náplne, zavinieme a uložíme na plech vystlaný papierom.
Teraz prikryjeme a necháme ešte podkysnúť, aspoň kým sa nevyhreje rúra – ideálne necháme stáť prikryté aj 45 minút.
Potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme do vyhriatej rúry piecť na 190-200 stupňov dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)