Syrovú roládu milujem. Pamätám si ju ešte z detstva, pretože ju moja mamina pripravovala vždy na sviatky. U nás sa robila dvomi spôsobmi – vo vrecku, alebo z plátkového syra. Vyberte si ten, ktorý sa vám páči viac. Oba sú skutočne jednoduché a rýchle na prípravu.
1 spôsob – roláda z vrecka, ktorá sa vám nikdy nebude rozpadať
Potrebujeme:
400 g tvrdého syra
4 ks syrokrému
200 g masla
200 g nakrájanej šunky a plátky
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Do väčšieho hrnca si dáme 2 – 3 litre vody. Do mikroténového sáčku – ale musí byť naozaj pevný – si dáme nakrájaný tvrdý syr na menšie kocky. Syr vložíme do vody a vodu rozvaríme. Potom plameň stiahneme a varíme kým sa syr úplne nerozpustí.
Kým sa syr varí pripravíme si plnku. Vyšľaháme si maslo do peny a pridáme k nemu syrokrémy, prichutíme soľou a korením.
Syr ktorý sa nám medzičasom rozpustil vyberieme z vody a odstránime sáčok. Syr si dáme na pracovnú plochu a počkáme kým trochu zatuhne aby sa nám dobre vaľkal. Hneď sa nedá vaľkať lebo je veľmi mäkký. Ja ho párkrát poprekladám ako keď robíte pagáče a prekladáte cesto.
Potom ho vyvaľkáme asi na 3 mm a necháme poriadne vychladnúť. Až keď je syr chladný natierame plnku. Rozotrieme polovicu plnky poukladáme plátky šunky a na šunku rozotrieme druhú polovicu plnky, potom zrolujeme na pevno a zabalíme do fólie alebo do alobalu. Takto pripravenú roládu dáme do chladničky poriadne zatuhnúť.
2. spôsob – roláda z plátkového syra
Potrebujeme:
asi 6 plátkov syra
4 plátky šunky
4 uvarené vajíčka
2 syry v črievku
bylinky a vňaťka podľa chuti
Postup:
Plátky syra si naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Hrany syra dávajte jemne cez seba a dajte na chvíľku do rúry, aby sa syr pod vplyvom tepla spojil. Následne ho môžete jemne popritláčať prstami, aby sa vytvoril kompaktný plát. Navrch naukladáme šunku a plnku z varených vajíčok a taveného syra. Jednoducho zmiešame pretlačené vajíčka so syrom, dochutíme bylinkami, či vňaťkou podľa chuti, môžeme jemne osoliť a okoreniť. Môžeme pokojne urobiť aj náplň z dvoch farieb – žĺtky vymiešame zvlášť s horčicou a trochou majonézy a bielky s petržlenovou vňaťou. Obe plnky predelíme plátkami šunky. Náplne môžete vytvárať naozaj podľa vlastnej chuti a fantázie a tiež podľa ingrediencií, ktoré máte doma.
Roládu opatrne zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu. Nakrájame a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)