Tieto recepty by si mala uložiť každá správna gazdinka. Nezaskočí vás už žiadna návšteva, pretože vám stačí mať po ruke 2 – 3 ingrediencie + krutóny a vykúzlite za pár minút fantastické občerstvenie. Hostia nebudú šetriť komplimentami ;) Máme pre vás 9 rýchlych a jednoduchých šalátov na každú príležitosť.
Ešte predtým, ako sa dostaneme k samotným receptom, je dobré dodržiavať tieto jednoduché zásady:
1. Krutóny môžete použiť akékoľvek. Ale ak vám nevyhovujú tie kupované, môžete si urobiť vlastné napríklad podľa tohto postupu. Nakrájajte chlieb na malé kúsky alebo kocky a opečte na lyžici rastlinného oleja. Môžete ich tiež upiecť v rúre pri teplote 180 stupňov asi 5 – 8 minút. Predtým nezabudnite plech na pečenie vystlať papierom na pečenie a namažte ho olejom. Ak máte radi cesnak, môžete ním potrieť chlieb.
2. Kupovanú majonézu je možné nahradiť domácou. Recepty nájdete napríklad aj TU
3. Keďže by vám krutóny v šaláte rýchlo zmäkli, pridajte ich tam bezprostredne pred podávaním.
Šalát s avokádom, slaninou a krutónmi
Potrebujeme:
1 avokádo
2-3 listy šalátu
100 g slaniny
2 PL citrónovej šťavy
2 PL olivového oleja
1 ČL octu
80 g krutónov
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Slaninu nakrájajte na väčšie kúsky a osmažte ju na oleji. Preložte ju na papierovú utierku, aby ste sa zbavili prebytočného tuku. Ošúpte avokádo a nakrájajte ho na väčšie kusy. Šalát natrhajte rukami na kúsky a pridajte citrónovú šťavu. Všetko zmiešajte v šalátovej mise. Pripravte si dresing z octu, oleja, korenia a soli. Všetko spolu zmiešajte a pridajte krutóny. Dobrú chuť!
Šalát s pekingskou kapustou, šunkou a krutónmi
Potrebujeme:
250 g šunky
80 g krutónov
1/2 pekingskej kapusty
250 g konzervovanej kukurice
soľ a korenie
3 PL majonézy
Postup:
Nakrájajte kapustu na jemné slíže. Šunku nakrájajte na pásiky. Všetko zmiešajte s kukuricou a majonézou. Osoľte, okoreňte a znovu premiešajte. Pridajte krutóny a podávajte. Dobrú chuť!
Šalát s kuracím mäsom, pomarančmi, paradajkami a krutónmi
Potrebujeme:
2 paradajky
200 g varených kuracích pŕs
1 pomaranč
50 g krutónov
80 g tvrdého syra
dresing podľa chuti
2 vetvičky petržlenu
soľ podľa chuti
Postup:
Pomaranč si ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Kuracie mäso nakrájajte na kocky a paradajky na prúžky. Nastrúhajte syr a nasekajte petržlen. Všetko zmiešajte a pridajte majonézu a soľ. Znovu premiešajte. Nakoniec nasypte krutóny a ihneď podávajte. Dobrú chuť!
Pikantný šalát s krabími tyčinkami, krutónmi a kukuricou
Potrebujeme:
2 varené vajcia
2 strúčiky cesnaku
70 g krutónov
200 g taveného syra
100 g konzervovanej kukurice
250 g krabích tyčiniek
dresing
Postup:
Vajíčka pretlačte cez mriežku a pridajte smotanový syr. Ak je príliš mäkký, vložte ho do mrazničky na 5 – 10 minút. Nakrájajte krabie tyčinky a prelisujte cesnak. Teraz naukladajte šalát v tomto poradí: strúhaný syr s cesnakom, vajcia, krutóny, krabie tyčinky a kukuria. Každú vrstvu okrem tej vrchnej potrite tenkou vrstvou majonézy. Dobrú chuť!
Šalát z paradajok, uhoriek, fazule a krutónov
Potrebujeme:
50 g krutónov
2 paradajky
50 g krutónov
6 malých nakladaných uhoriek
200 g červenej fazule (varenej alebo z konzervy)
100 g konzervovaných šampiňónov
dresing
Postup:
Nakrájajte paradajky na polovičné plátky a uhorky na krúžky. Do misky dajte krutóny, fazuľu a šampiňóny. Pridajte 2 lyžice dresingu, alebo majonézy a premiešajte.
Šalát s červenými rybami, krutónmi a kukuricou
Potrebujeme:
1 čerstvá uhorka
100 g kukurice
150 g soleného ružového lososa alebo iných červených rýb
1 varené vajíčko
50 g krutónov
2 PL olivového oleja
vňať z mladej cibuľky
2-3 vetvičky kôpru
korenie a soľ podľa chuti
Postup:
Rybu nakrájajte na malé kúsky, uhorku na pol krúžky a vajíčko na kocky. Zmiešajte všetky suroviny s konzervou kukurice, nakrájanou mladou cibuľkou a kôprom. Pridajte soľ, korenie, pokvapkajte olejom a posypte krutónmi. Dobrú chuť!
Šalát s mrkvou, krutónmi, syrom a klobásou
Potrebujeme:
100 g tvrdého syra
80 g krutónov
200 g údených párkov
100 g mrkvy
čierne korenie a soľ podľa chuti
dresing alebo majonéza
Postup:
Syr si nakrájajte na malé kúsky a klobásu na tenké kolieska. Mrkvu si nakrájajte na tenké hranolky, zmiešajte s klobásou, syrom, majonézou a krutónmi. Osoľte a okoreňte, môžete pridať aj trochu vňate.
Pikantný šalát s mrkvou, klobásou a krutónmi
Potrebujeme:
150 g mrkvy
3 varené vajcia
80 g krutónov
200 g údenej klobásy
majonéza
Postup:
Nakrájajte klobásu a vajcia na široké prúžky. Zmiešajte s krutónmi, mrkvou a dochuťte lyžicou majonézy.
Šalát s kuracou pečienkou, krutónmi a fazuľami
Potrebujeme:
2 paradajky
pol cibule a papriky
300 g kuracej pečene
30 g krutónov
100 g varenej alebo konzervovanej červenej fazule
1,5 PL olivového oleja
1 PL dijonskej horčice
1 PL sójovej omáčky
1 ČL balsamico octu
2 vetvičky petržlenu
Postup:
Na panvici zohrejeme lyžicu olivového oleja. Nakrájanú pečienku opečieme pri vysokej teplote (asi 5 minút). Necháme mierne vychladnúť. Nakrájame si papriku na hrubé prúžky, paradajky na stredné plátky a cibuľu na tenké polkruhy. Zmiešame všetky ingrediencie. Vytvoríme si zmes sójovej omáčky, octu, dijonskej horčice a oleja (1 ČL). Zmiešame a zalejeme šalát. Ozdobíme krutónmi a petržlenom.
Zdroj: sovkusom.ru