Koláče na sladko sa pečú v každej domácnosti. Ale skúšali ste už upiecť mäsový koláč? Ak nie, je najvyšší čas! Výborná pochúťka, ktorá chutí za tepla, i za studena. Ideálna aj po sviatkoch, keď sú všetci prejedení sladkých vianočných koláčikov. Tento „dezert“ poteší všetkých mäsožravcov ;)
Potrebujeme:
Na cesto:
150 ml kefíru
100 ml vody alebo vývaru
50 ml slnečnicového oleja
45 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
450 – 500 g polohrubej múky
1/2 ČL cukru
1/2 ČL soli
1/2 PL sušeného droždia
Na mäsovú plnku:
700 g mletého mäsa bravčového alebo hydinového
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
hrsť vňaťky, bylinky
koreniny podľa chuti
Postup:
1. V hlbokej miske si zmiešajte vodu s cukrom, pridajte sušené droždie. Nechajte 10 minút stáť, potom nalejte do kefíru. Pridajte soľ, slnečnicový olej a 25 g roztopeného masla.
2. Nasypte múku a vymieste cesto. Nádobu s cestom prikryte a nechajte ju na teplom mieste 60 minút. Potom ho položte na pracovnú dosku namazanú rastlinným olejom a mieste.
3. Na prípravu náplne zmiešajte nakrájanú vňaťku, nakrájanú cibuľu a cesnak s mletým mäsom, bylinkami, soľou, čiernym mletým korením a červenou paprikou. Nalejte do hmoty trochu vody alebo vývaru a mleté mäso dobre premiešajte.
4. Pripravené cesto, aj mäso rozdeľte na 3 rovnaké časti. Pomocou rúk vytvorte z cesta placku. Časť mäsovej náplne vložte do stredu cesta.
5. Mäsovú náplň zaviňte do cesta a okraje pritlačte.
6. Opatrne vložte do vymasteného pekáča.
7. Vytvarujte placku, ktorá pokrýva celé dno pekáča. V strede nechajte otvor, cez ktorý bude unikať para.
8. Pečte v rozohriatej rúre na 230 – 250 ° C asi 15-20 minút (vždy je treba riadiť sa podľa svojej rúry a podľa toho, či je cesto hotové). Rovnakým spôsobom pripravte ďalšie 2 koláče. Ešte horúce namažte zvyšným rozpusteným maslom.
Tento recept môžete obmieňať podľa chuti. Môžete napríklad k mäsu pridať syr, alebo zeleninu.
Zdroj: sovkusom.ru