Tento recept som našla len pred pár mesiacmi a odvtedy sme ho mali doma už nespočetne veľa krát. Samozrejme, teraz pred sviatkami ho pečieme ako na bežiacom páse. Obľúbila si ho totiž celá naša rodina. Je nesmierne krehké, jemné a úžasne chutné!
V recepte je použité cukráske droždie, ide v podstate o kypriaci prášok, ktorý je výborný na prípravu krehkého cesta, vianočného a čajového pečiva. Ak nemáte, nahraďte klasickým kypriacim práškom, prípadne práškom do perníka. Ja ho kupujeme na internete a používam do všetkého vianočného pečiva.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
260 g cukru práškového
5 žĺtkov
3 lyžičky cukrárskeho droždia (Ammonium bicarbonate) – ak nemáte použite obyčajný kypriaci prášok, alebo kypriaci prášok do perníka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
6 lyžíc studenej vody
750 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
3 stužovače do šľahačky
100 g čokolády
kokos na obalenie
Postup:
Cukor a 5 žĺtkov vyšľaháme do peny.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Na pracovnú dosku preosejeme múku a nalejeme do nej vyšľahanú penu zo žĺtkov.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Zmiešame 3 lyžičky cukrárskeho droždia (amonie) a 6 lyžíc vody – rozmiešame v pohári.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Postupne prilievame do zmesi na pracovnej doske a všetko premiešavame.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Keď je zmes premiešaná, rukami vymiesime jednotné hladké cesto, ktoré následne na doske vyvaľkáme na 3 mm hrubý plát.
Z plátu vykrajujeme kolieska.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Kolieska preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Pečieme pri 250 stupňoch asi 5 minút.
Ešte kým sú teplé, odkrojíme z guličiek spodok.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Zo smotany na stužovačov vyšľaháme tuhú šľahačku.
Potom vždy dve pologule naplníme šľahačkou a spojíme.
screenshot: youtubue/Český rozhlas
Guličky obaľujeme v rozpustenej čokoláde a strúhanom kokose.
screenshot: youtubue/Český rozhlas