Vynikajúca a veľmi šťavnatá roláda z kuracích stehienok a vynikajúcej šťavnatej náplne. Je to skutočne delikatesa a môžete ju podávať teplú (napríklad so zemiakovou kašou), alebo ako súčasť studených mís.
Potrebujeme:
Mleté mäso – 200 g
Kuracie stehná -4 ks
Cibuľa – 1 ks
Mrkva – 1 ks
Syr – 100 g
Horčica – 1 polievková lyžica
Kyslá smotana – 2 polievkové lyžice
Cesnak – 1 – 2 strúčiky
Soľ, mleté korenie
rastlinný olej
Postup:
Cibuľu nakrájajte najemno a opražíme na rastlinnom oleji dozlatista. Pridajte aj strúhanú mrkvu a krátko spolu restujte.
Potom zmiešajte cibuľu a mrkvu so surovým mletým mäsom, soľou, korením podľa chuti a nasekaným cesnak. Náplň na roládu je pripravená.
Teraz vezmeme kuracie stehná, odstránime kožu, oddelíme mäso od kostí.
Výsledné plátky môžeme ešte zľahka naklepať a položíme ich na stôl pevne k sebe, aby sme dostali celú vrstvu. Náplň rozotrite na povrch stehien a posypte strúhaným syrom. A teraz prichádza to najdôležitejšie – zavinieme rolku pomocou motúzu tak, aby sa nerozpadla.
Zmiešajte kyslú smotanu a horčicu a potrite roládu po celom povrchu. Pečte v rúre 1 – 1,5 hodiny pri teplote 180 stupňov. Môžete tiež piecť vo vrecku na pečenie alebo na prvých 45 minút zakryť alobalom.
Keď rolka úplne vychladne – odstráňte motúz a nechajte ešte krátko odležať. Roláda je vynikajúca teplá aj na studeno. Kuracie roláda je veľmi šťavnatá, chutná.
Takto vyzerá hotová roláda v reze.
Ak chcete, môžete krátko pred dopečením ešte potrieť roládu zmesou korenia, získa tak exotixckejšiu chuť.
Ja som použila zmes provensálskeho korenia, bazalky, kari korenia, kurkumy, sladkú papriku, štipku mletého korenia, lyžičku sójovej omáčky a 1 strúčik pretlačeného cesnaku. To všetko rozmiešame s kvapkou oleja a natrieme na povrch rolády. Takto je najlepšie podávať roládu studenú, napríklad ako súčasť obložených mís.