Vďaka múdrosti mojej starkej a jej receptom som dokázala prežiť aj ťažšie časy, keď neboli peniaze a predsa sa muselo každý deň navariť pre rodinu.
Dnes už tieto rezne robím len ako chuťovku k filmu, alebo keď ich pýtajú vnúčatá. Sú totižto veľmi obľúbené.
Sedliacke rezne sú extrémne jednoduché a veľmi veľmi chutné – sú z našej zlatej potraviny, zemiakov :-).
Sedliacke (biedne) šnicle
Potrebujem:
3 veľké zemiaky
Soľ
Trojobal (vajíčko, hladká múka, strúhanka)
Postup:
Rezne môžete robiť dvomi spôsobmi.
Buď zemiaky krátko rpedvaríte a nakrájate na hrubšie pásiky, alebo ako tenké chuťovečky (stačí nakrájať na tenko).
Potom ako klasicky obalíme v múke, rozšľahanom ochutenom vajíčku, strúhanke a vyprážame na oleji dozlatista z oboch strán.
Podávame s akoukoľvek prílohou, alebo len ako chuťkovku bez prílohy.
Zelerové rezne
Potrebujeme:
1 veľký zeler
Plátky šunky, alebo slaninky
Plátky tvrdého syra
Horčica
Soľ
Olej
Citrónová šťava z jedného citróna
Na trojobal:
Strúhanka
Hladká múka
Vajcia
Postup:
Zeler očistíme a orežeme tak, aby vznikol tvar čo najviac podobný kocke – alebo ovál (hlavné je, aby mal zeler čo najpravideľnejší tvar).
Teraz nakrájame na plátky hrubé pol centimetra.
Zeler dáme do vriacej vody, pridáme citrónovú šťavu a necháme variť 5 minút.
Plátky vyberieme, osušíme a potrieme horčicou.
Na 1/2 plátkov uložíme šunku, plátok syra a podľa chuti aj trochu pálivej omáčky.
Spojíme dva plátky dohromady a pritlačíme. Opatrne obalíme v trojobale a vyprážame ako klasické rezne.
Chuť je skutočne výborná, odporúčam vyskúšať!
Falošné rezne zo starého chleba
Potrebujeme:
500 g staršieho chleba
Trochu mlieka
1 stredne veľký zemiak
100 – 150 g šunky nakrájanej nadrobno
Paprikovú pastu (1-2 lyžice)
Trochu čerstvej petržlenovej vňate (príp. jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno)
½ feferónky (ak máte radi pikantné)
1 vajce
80 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky, vložíme do hlbokej misy a zalejeme mliekom.
Necháme chvíľu odpočívať.
Keď chlieb zmäkne, vyberieme ho z mlieka a jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu.
Pridáme strúhaný zemiak, nadrobno nakrájanú šunku, vajce, soľ, korenie, najemno nesekanú feferónku, syr, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, paprikovú pastu a dobre premiešame.
Z hmoty formujeme okrúhle placky, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Zemiakové rezne
Potrebujeme:
600 g zemiakov (5 zemiakov)
150 g salámy (alebo klobása, šunka, párky – čo mäsové máte doma)
100 g tvrdého syra
1 strúčik cesnaku
1 polievkovú lyžicu múky
2 vajcia
Soľ, korenie podľa chuti, zelené bylinky (petržlen, kôpor, zelená cibuľka)
Postup:
Do veľkého kastróla alebo misky nastrúhame zemiaky, nakrájame nadrobno salámu, cesnak a syr (alebo tiež nastrúhame).
Zmiešame s vajíčkami, múkou, soľou, čiernym korením a nakrájanými bylinkami.
Zo získanej hmoty tvarujeme s mokrými rukami jednotlivé kúsky (ako fašírky, ale trošku roztlačiť) a potom ich obalíme v múke alebo strúhanke.
Vložte na panvicu s olejom a nechajte opiecť dohneda z oboch strán. Fašírky sa dajú aj piecť, len treba vždy pokvapkať olejom.
Kapustové rezne
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
3 vajcia
Strúhanku
Slnečnicový olej na vyprážanie
Postup:
Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.
Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.
Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.
Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.