Zemiaková kaša s omáčkou, čo by mohlo byť jednoduchšie a chutnejšie? S týmto jednoduchým jedlom však môžete krásne experimentovať a vytvárať mnoho variácií chutí a prísad. V dnešnom článku vám prinášame 5 výborných receptov na chutnú omáčku.
Recepty na vynikajúce a rýchle omáčky
Krémová omáčka
Potrebujeme:
- 100 ml sladkej smotany (15% tuku)
- 300 g paradajok
- 20 g masla
- 50 g tvrdého syra
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 0,5 lyžičky bazilika
- soľ podľa chuti
Postup:
Na panvici opečte nasekaný cesnak a cibuľu. Keď cibuľa zozlatne, pridajte nakrájané paradajky. Pridajte korenie, soľ, bazalku a maslo. Keď sú paradajky pripravené (30 minút), pridajte smotanu. Všetko dobre premiešajte a varte ďalších 10 minút.
Potom pridajte strúhaný syr, zamiešajte a zakryte. Zložte z ohňa a nechajte stáť asi desať minút. Teraz môžete pridať omáčku do ľubovoľného jedla – k mäsu, grilovanej zelenine, alebo len samotnú, napríklad k už spomínanej zemiakovej kaši.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zeleninová omáčka
Potrebujeme:
- 3 cibule
- 2 mrkvy
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 200 ml vody
- 3 lyžice paradajkovej pasty alebo paradajkového pretlaku
- 1 polievková lyžica kr. cukor
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Očistite a nakrájajte cibuľu a mrkvu. Orestujte zeleninu na rastlinnom oleji na panvici. Potom ich zmiešajte s paradajkovou pastou, pridajte soľ, cukor, korenie a maslo. Všetko dobre premiešajte a potom podlejte vodou (vodu môžete nahradiť sladkou smotanou).
Priveďte omáčku do varu a varte ďalších 10 – 15 minút. Teraz môžete podávať s prílohou podľa chuti.
Mäsová omáčka
Potrebujeme:
- 400 g bravčového mäsa
- 400 g hovädzieho mäsa
- 3 lyžice paradajkovej pasty alebo pretlaku
- 2 lyžičky hl. múky
- 2 cibule
- 200 ml vody
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Mäso nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Dajte mäso na horúcu panvicu a sprudka opražte. Keď je mäso opečené , pridajte cibuľu a premiešajte. Keď je cibuľa mäkká, pridajte múku a dobre zamiešajte, aby v zmesi neboli hrudky. Posypte všetko korením a pridajte soľ.
Restujeme všetko 10-15 minút. Teraz pridajte paradajkovú pastu a dobre rozmiešajte. Po 5 minútach zalejte mäso vodou a prevarte. Mäso by sa teda malo variť asi 30 minút. Teraz už len dať na taniere a podávať s prílohou podľa chuti.
Hubová omáčka
Potrebujeme:
- 400 g húb
- 1 polievková lyžica smotany na varenie (15% tuku)
- 3 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 1 polievková lyžica hl. múky
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cesnak nakrájajte nadrobno a opečte v rastlinnom oleji. Potom nakrájajte huby a opečte ich s cesnakom a nakrájanou cibuľou. Keď sú huby takmer pripravené, pridajte múku, maslo a smotanu.
Na konci sezónu všetko ochutíme soľou a korením. Varíme všetko asi pol hodiny. Potom môžete servírovať s prílohou.
Paradajková omáčka
Potrebujeme:
- 300 g mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 paradajky
- 1 šálka paradajkovej pasty (ak je príliš hustá, rozriedime ju vodou)
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Na panvici opečte nakrájanú cibuľu, potom mrkvu. Osoľte, pridajte korenie a premiešajte. Medzitým paradajky olúpeme a nasekáme. Keď je mäso opečené, pridajte paradajky a paradajkovú pastu. Varte asi 20 minút. Potom môžeme servírovať.
Takáto omáčka osloví dospelých aj deti. Stačí si len vybrať prílohu podľa chuti . Môže to byť čokoľvek: dokonca aj cestoviny, pohánka, alebo obyčajné zemiaky či ryža.