Jednoduché a skutočne vynikajúce.
Možno ich poznáte pod názvom Žerbó alebo Gerlachovské rezy.
Sú vynikajúce napríklad na slávnostný stôl, na Vianoce, alebo len tak – ako luxusná pochúťka ku kávičke. Sú také fantastické, že nikdy neomrzia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
250 g hery alebo masla
50 g práškového cukru
1 vajce
2 žĺtky
20 g čerstvého droždia
3 lyžice mlieka (cca 100 ml)
Štipku sódy bikarbóny
Štipku soli
Plnka:
250 g mletých vlašských orechov
150 ml vody
1 bal. vanilkového cukru
150 g kryštálového cukru
Pár kvapiek rumu
Ďalej budeme potrebovať:
300 g ríbezľového džemu (prípadne iného)
200 g čokoládovej polevy – na povrch
Postup:
Zákusok je pripravený na plechu s rozmermi 27×37 cm.
Najskôr si pripravíme cesto.
Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku.
Osiatu múku zmiešame s cukrom, vajíčkom, žĺtkami a herou.
Pridáme rozmiešané droždie, sódu, soľ a vypracujeme jednotné, hladké cesto.
Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme natenko – na rovnako veľké pláty cesta.
Prvý plát cesta opatrne prenesieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou.
Plát cesta potrieme tenkou vrstvou džemu.
Pripravíme si plnku:
Vodu preložíme na plameň a zmiešame s oboma druhmi cukru.
Privedieme do varu a keď sa cukor rozpustí zložíme z plameňa.
Primiešame orechy, rum, kôru z citróna a premiešame.
Zmes necháme vychladnúť.
Na plát s ríbezľovým džemom navrstvíme ½ plnky a prikryjeme druhým plátom.
Ten opäť potrieme džemom, zvyšnou plnkou a prikryjeme posledným plátom.
Popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút – každá rúra pečie inak, preto cesto počas pečenia kontrolujeme.
Upečený koláč necháme vychladnúť a pomocou druhého plechu obrátime – spodná časť bude navrchu.
Zalejeme čokoládovou polevou a môžeme podávať.
Na krájanie úhľadných a rovnako veľkých kúskov môžete použiť perfektný trik s kuchynskou mriežkou.
titulná foto: reprofoto receptneked
text: redakcia