Keď vyskúšate tento koláčik, bude sa vám o ňom aj snívať! Dokonalý k čaju, úplne sa rozplýva na jazyku. Je taký výborný, že sa o tento chutný zážitok budete chcieť podeliť. Zavolajte pár priateľov, uvarte si dobrý čaj a vychutnajte si ho spolu :)
Potrebujeme:
Cesto
2 vajcia
2 PL medu (kopcovité)
250 g cukru
500 až 550 g múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g masla
1 PL jedlej sódy
Plnka
500 ml mlieka
2 vajcia
2 PL hladkej múky
150 – 200 g cukru
100 g masla
1 balenie vanilkového cukru
Postup:
1. Ako prvé si v hrnci zmiešajte vajcia, cukor, maslo a tekutý med.
2. Dajte hrniec na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania povarte, kým sa cukor nerozpustí.
3. Keď sa cukor rozpustí, pridajte sódu. Hmota začne peniť a zväčší dvojnásobne svoj objem. Dôkladne premiešajte ďalších 30 sekúnd a potom odstavte zo sporáka.
4. Preosejte si múku. Počkajte, kým vychladne hmota s cukrom, zmiešajte s múkou a začnite hnietiť rukami. Cesto vypracujte do hladka ešte kým je hmota mierne teplá.
5. Cesto rozdeľte na osem rovnakých gúľ, zakryte potravinárskou fóliou a odložte do chladničky.
6. Medzitým si pripravte krém.
7. V druhom hrnci si zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor a vajcia. Všetko vyšľahajte metličkou tak, aby vznikla homogénna zmes. Pridajte mlieko a vyšľahajte do hladka.
8. Varte za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky. Keď krém zhustne, odstavte ho zo sporáka.
9. Kým je hmota ešte horúca, vložte do nej zmäknuté maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Krém zakryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
10. Z chladničky vyberte jednu guľu cesta, položte ju na papier na pečenie a rozvaľkajte tenký plát. Takto na papieri na pečenie preložte plát na plech. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 3-4 minúty do zlatohneda.
11. Ihneď po upečení si orežte plát do požadovaného tvaru. V tomto prípade to bol kruh s priemerom 22 cm. Zvyšky upečeného plátu rozdrvte v mixéri a neskôr nimi posypete koláč zvrchu, aj po bokoch.
12. Keď máte všetky pláty upečené, orezané a vychladnuté, začnite vrstviť. Na každý plát natrite krém a na to položte ďalší plát. Natrite aj posledný plát a tiež boky. Nakoniec hojne posypte rozdrvenými zvyškami.
13. Medový koláč vložte na niekoľko hodín do chladničky. Po vybratí bude koláč krásne mäkký, jemný a bude sa rozplývať na jazyku. Dobrú chuť!
Zdroj: takprosto.cc