Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná.
Za to môže práve šľahačkové cesto!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 bal. sušeného droždia
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
2 vajcia
1 bielok
100 – 150 g hrozienok namočených v rume
Na potretie:
žĺtok
Postup:
Múku preosejeme a pridáme aj ostatné sypké prísady.
Potom pridáme vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami.
Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto.
Prikryjeme utierkou.
Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Potom cesto rehnetieme v rukách.
Rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť.
Ja neviem pliesť zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.
Potom preložíme na plech vystlaný papierom.
A necháme ešte podkysnúť.
Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)