Chcela som si vlastný zázvor dopestovať už skôr, ale nikdy sa mi to nepodarilo. Dala som ho do zeme, zalievala, čakala, ale nakoniec z neho nič nebolo. Pani v záhradkárstve mi poradila, ako sa to podarilo jej, ja som ho do bodky dodržala a teraz mám zázvoru na rozdávanie. Treba mať síce na začiatku trochu trpezlivosti, ale určite sa to podarí aj vám, je to úplne jednoduché a nenáročné.
Potrebujeme:
Teplú vodu
Kúsok zázvoru z obchodu (ja som mala asi 5 cm koreň)
Nový substrát
Väčší črepník – nezabúdajte, že zázvor rastie do šírky, keď nebude mať miesto, nebude sa rozrastať
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Mojou chybou bolo, že som koreň hneď dávala do pôdy, pani v záhradkárstve mi povedala, že ho ošetrujú všelijakými chemikáliami, ktoré zabraňujú rastu a klíčeniu, tie je potrebné odrstrániť namáčaním.
Takže zázvor namočíme na celú noc do teplej vody. Potom som vybrala a vložila do črepníka s novým výživným substrátom. Treba dodržať, že nad koreňom v zemi by mali byť 3-5 cm zeminy a „pupienky“ musia smerovať nahor. Potom som len dala na teplé miesto a pravidelne zalievala. Substrát by nikdy nemal celkom preschnúť. Zelené výhonky som uvidela už po pár týždňoch. Asi o 3-4 mesiace sme si prvýkrát odkrojili náš domáci čerstvý zázvor do čaju, ale na bohatú úrodu si treba počkať aj 10 mesiacov. Stojí to ale za to, teraz ho mám toľko, že nestíhame míňať a stále dorastá. Od mája do septembra ho mám na bálkóne, inak klasicky v byte v teple.
Mirina D.