Každý sa snaží, aby jeho sviatočný stôl vyzeral čo najlepšie. Je totiž príjemné, keď za svoju snahu, prichystať čo najchutnejšie a najzaujímavejšie občerstvenie, zožnete náležitú pochvalu. S týmito šalátmi sa vám to podarí a hostia budú ohúrení. Takéto ste určite ešte nejedli ;)
Šalát kráľ stola
Potrebujeme:
500 g šampiňónov
2 ks cibule
150 ml vody
1 PL želatíny
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g majonézy
6 ks vajec
150 g syra
3 ks mrkvy
3 strúčiky cesnaku
3 – 4 kyslé uhorky
1 ks údených kuracích pŕs
4 zemiaky
na dekoráciu: cherry paradajky, kôpor, zelená cibuľka
Postup:
Šampiňóny a cibuľu si nakrájame na drobné kúsky. Potom šampiňóny trochu podusíme na oleji a pridáme cibuľu. Podusíme do mäkka. Osolíme a hríby máme hotové.
Teraz si v troche vody pripravíme želatínu. Pridáme ju do majonézy a dobre premiešame. Na jemnom strúhadle si postrúhame vajcia (zvlášť bielka a zvlášť žĺtka), aj syr. Zmiešame v miske nastrúhané žĺtka so syrom a s 2 PL majonézy. Formu si vystelieme potravinárskou fóliou a na dno navrstvíme vajíčkovo-syrovú masu.
K šampiňónom pridáme 2 PL majonézy a premiešame. Vložíme ako druhú vrstvu do misy.
Mrkvu si postrúhame na jemno, osolíme, zmiešame s pretlačeným cesnakom a s 2 PL majonézy. Použijeme ako ďalšiu vrstvu.
Nastrúhané bielka osolíme a zmiešame s 2 PL majonézy. Opäť navrstvíme.
Teraz pridáme vrstvu nakrájaných kyslých uhoriek.
Celé polejeme trochou majonézy a navrstvíme nakrájané kuracie prsia.
Opäť polejeme vrstvou majonézy. Teraz pridáme vrstvu postrúhaných varených zemiakov.
Polejeme poslednou vrstvou majonézy. Zabalíme do potravinárskej fólie.
Dáme vychladnúť a stuhnúť do chladničky, potom položíme hore dnom na tácku a pomocou fólie vyklopíme.
Ozdobíme pokrájaným kôprom, cherry paradajkami a cibuľkou.
Gyros šalát
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia
2 lyžice oleja
1 lyžička korenia GYROS
1 väčšia cibuľa
4-6 sterilizovaných uhoriek
1 konzerva sterilizovanej kukurice
1 malá majonéza
1 kyslá smotana (príp. biely jogurt)
2 -4 strúčiky pretlačeného cesnaku
kečup
Čínska kapusta
Voliteľné – syr, čalamáda, olivy
Postup:
Kuracie mäsko narežeme na drobné kocky, dáme do misky, pridáme 2 lyžice oleja a 1 čajovú lyžičku korenia gyros. Premiešame a necháme chvíľu postáť, kým si nakrájame cibuľu a uhorky. Potom mäsko dáme na panvicu a orestujeme cca 7-10 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Majonézu, smotanu a prelisovaný cesnak vymiešame dohladka a začneme vrstviť. Na spodok misy uložíme mäsko. Ak mate trosku výpeku, dajte ho do misky spolu s mäsom. Na mäsko uložíme rovnomerne nadrobno pokrájanú cibuľu na cibuľu natrieme polovicu majonézovej masy, na to navrstvíme na pokrájané sterilizované uhorky a ďalšou vrstvou je kečup, kapusta, prikryjeme sterilizovanou kukuricu prikryjeme druhou polovicou majonézovej masy vrstvenie zakončíme čínskou kapustou natrhanou na drobné kúsočky. Ozdobíme (ja som ozdobila čalamádou a nakladanou paprikou). Vrstvy môžete obmieňať podľa vašej chuti. Šalátik je výborný!
Fit šalát s domácou majonézou
Potrebujeme:
2 kuracie prsia
Korenie na gyros
4 lyžice olivového oleja
5 vajec
1 plechovka kukurice
6 kusov kyslých uhoriek
Nakladaná červená repa
1 pohár ananásu (ideálne čerstvý, ale môže byť aj z konzervy)
1 pohár nakladaného zeleru
Domáca fit majonéza bez oleja
Postup:
Poznámka: ak robíte šalát ako prílohu, vynechajte kuracie mäso a teda aj olej.
Nakrájajte kuracie prsia na kocky a sprudka opražte na olivovom oleji s gyros korením. Čím menšie sú kúsky, tým rýchlejšie sú hotové.
Vajíčka uvarené natvrdo nakrájajte nadrobno.
nakrájame ananás aj uhorky na kocky.
Kukuricu a zeler scedíme z nálevu.
Teraz ideme vrstviť. Na spodok uhorky, na uhorky kukurica, potom zeler, červená repa, vajcia a nakoniec kuracie mäso a ananás. Nakoniec navrstvíme majonézu. necháme odležať a potom premiešame.
Teraz ideme na prírpavu rýchlej domácej fit majonézy
Potrebujeme:
2 vajcia uvarené natvrdo
200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 kopcovitú lyžičku horčice
2 lyžice octu alebo citrónovej šťavy
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
Štipku soli a cukru
Postup:
Z varených vajec použijeme len žĺtky (bielky môžeme použiť napríklad na obložený chlebík). Žĺtky popučíme vidličkou a premiešame, pridáme horčicu, soľ a mleté korenie. Napokon pridáme aj štipku cukru na vyrovnanie chutí. Premiešame a do hmoty po lyžiciach vmiešame kyslú smotanu. Nakoniec postupne – po kvapkách pridávame ocot alebo citrónovú šťavu. Zmes je dobré nakoniec rozmixovať ručných mixérom – získame tak hladkú nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.
Inšpirácie, ako servírovať šaláty