Toto jedlo z mrkvy robím už roky, dokonca ho milujú aj deti. Robím ako prílohu, alebo len ta, ako pochúťku k telke. Mrkva je v kombinácii s cesnakom a kvapkou oleja neskutočne dobrá, ochutnajte!
Potrebujeme:
600 g mrkvy
½ lyžičky sladkej papriky
50 ml olivového oleja
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Petržlen nasekaný nadrobno
Postup:
Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky. Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava. Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: femina
Mrkva v jogurtovej zmesi
Môj muž najskôr ani nechcel ochutnať, no keď si dal prvý kúsok zahlásil “ Čo si to prepánajána urobila s tou hroznou zeleninou“?. A naozaj je to tak, takto pripravená mrkva je u nás omnoho populárnejšia ako tučné hranolky. Aj deti ju milujú!
Potrebujeme:
600 g mrkvy
2 lyžice hustého bieleho jogurtu
Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián
1 strúčik pretlačeného cesnaku
1/2 lyžičky mletej papriky
1/2 lyžičky soli
Šťava z polovice citróna
Štipka chilly
Olivový olej
Postup:
Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolčeky. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.
Pripravíme plech ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.
Pečieme na 200 stupňoch, cca 35-45 minút, do zlatej farby a do mäkka. Medzitým asi po 15 minútach mrkvu premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a pokvapkáme olivovým olejom.