Varenie je pre mnohých ľudí hotovou španielskou dedinou. Profíci, ktorí sa v gastronómií pohybujú už celé roky vedia, že vďaka overeným trikom a zlepšovákom môže byť varenie omnoho jednoduchšie a výsledná chuť neporovnateľne lepšia. Toto sú ich overené tipy a kulinárske triky:
Hurmi-kaki stratia trpkú chuť!
Ak si chcete na ovocí pochutnať len tak, alebo ho chcete na prípravu dezertu, vždy ho dajte na pár hodín do mrazničky. Takto zabezpečíte, že ovocie stratí trpkú chuť, ktorá môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Navyše, na kvalite a vitamínovej hodnote ovocia sa nič nezmení!
Dokonalá zemiaková kaša?
Ak chcete, aby chutila skutočne luxusne, do roztlčených zemiakov vždy dajte smotanu na šľahanie a trochu masla. Nikdy však nie studené, ale zahrajte takmer až k bodu varu a následne vmiešajte do horúcich zemiakov.
Máte staré zemiaky a chcete, aby chutili ako nové? Skúste tento trik!
Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy. Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo, čím sú staršie, tým ho majú menej). Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum. Navyše, zemiaky budú chutiť omnoho lepšie.
Čerstvé droždie
Keď varíte karfiol, do vody dajte vždy aj lyžičku jedlej sódy. Karfiol si nielen zachová farbu a počas varenia sa zbavíte jeho typického zápachu, ale bude chutnejší, perfektne pripravený na smaženie, alebo zapekanie. Verte mi, že ide o výborný karfiolový nápad!
Toto skúste s karfiolom
Špeciálne pre zapekaný karfiol je výborné pridať pri varení do vody aj pohár mlieka. Karfiol bude úžasne krémový, ako masielko. Ja pridávam vtedy, keď robím zapekaný karfiol, alebo si na ňom chcem pochutnať len tak, bez ďalšej úpravy.
Ak chcete, aby mala ryža po uvarení snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna. Po uvarení bude ryža dokonalá. Ak chcete, aby bola ryža dokonalá aj na chuť, nezabudnite na namáčanie. Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú. Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.
Ak chcete vedieť, či je vaše droždie skutočne čerstvé (aj keď je ešte v záruke, nemusí byť vôbec čerstvé) a pečenie sa vydarí, pripravte si pohár s vodou. Namočte droždie do vody. Ak droždie vypláva, znamená to, že už nie je čerstvé a vo vnútri má vzduchové bublinky a cesto vám nevykysne.
Dokonalé stratené vajce
Ak ho chcete pripraviť, do vody vždy pridajte aj 2 lyžice octu, vďaka čomu bude vajce držať pohromade a pripraví sa rýchlejšie. Dobrým trikom je dať si rozbité vajíčka do šálky a pomaly ich ponoriť do vriacej vody. Tento trik používajú pri príprave viacerých porcií vajec naraz aj profesionáli. Takto pripravíte naraz až 8 stratených vajec.
Papier na pečenie nedávajte na suchý plech
Vedeli ste, že stačí poznať malú fintu profíkov a pri pečení s papierom bude pečivo jemnejšie, vláčnejšie a čas pečenia bude kratší?
Vyskúšajte to takto!
Prvým krokom je namiesto uloženia suchého papiera na suchý plech, papier najskôr trochu navlhčiť. Vďaka tejto malej zmene zabezpečíte, lepšie udržanie teploty počas pečenia a teda budete potrebovať menej času, ako ste zvyknutí. Navyše, po upečení bude omnoho jednoduchšie odlepiť mäkké cesto od papiera.
Druhým krokom je plech na pečenie navlhčiť trochou vody. Papier na pečenie pokrčíme v rukách a potom narovnáme na navlhčenom plechu. Vďaka tomuto triku je pečivo po upečení jemnejšie a teda aj chutnejšie. Zároveň sa dobre prepečie na všetkých miestach.
Dokonalé palacinky a lievance
Ak chcete, aby boli palacinky ešte chutnejšie, do cesta dajte len žĺtky – vďaka tomu budú krásne mäkučké. Ak pridávate bielky, aj tie môžete skvele využiť, je však potrebné, aby ste ich do cesta vmiešali až celkom nakoniec a to vo forme snehu. Ak chcete jemnejšie lievance, pridajte do cesta aj jedno nastrúhané jabĺčko.
Škodlivého akrylamidu, ktorý sa po vyprážaní uvoľňuje z kôrky chleba či iného pečiva, strúhanke vyprážaných rezňov a filé, pečených zemiakov i hranolčekoch, sa dá jednoducho zbaviť. Stačí, ak pri vyprážaní mäsa pridáte do strúhanky trochu obyčajnej soli.
Aby ste zmiernili typický zápach a štipľavú chuť surovej cibule, vložte ju do studenej vody s kockami ľadu. To pomôže neutralizovať zlúčeniny síry, ktoré sú zodpovedné za prenikavý zápach a štipľavú chuť.
Ak obľubujete omáčky, avšak prekáža vám príliš veľké množstvo tuku, pomôže vám obyčajný biely chlieb. Vezmite krajec suchého chleba a vložte ho do hotovej omáčky. Nechajte namočený niekoľko minút a následne vyberte. Chlieb do seba nasaje prebytočný tuk. Ak máte domácich miláčikov, takémuto chlebíku sa určite potešia.
Ak pripravujete sendviče, uistite sa, že maslo aj syr sú pred prípravou izbovej teploty. Maslo sa bude lepšie rozotierať a syr neoschne.
Pri príprave kávy je skvelým tipom, pridať do nej štipku soli, vďaka čomu zbavíte kávu horkosti. Štipka pridanej škorice v káve podčiarkne lahodnú chuť tohto nápoja.
Ak pri varení príloh nahradíte vodu vývarom – získate omnoho lepšie chute.
Aby sa smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, jediné, čo musíte urobiť, je pridať do smotany aj štipku kypriaceho prášku. Omáčka bude hladká a nezrazí sa.
Ak pridávate do omáčok kyslú smotanu, zrazeniu omáčky zabránite tak, že kyslú smotanu najskôr zmiešame s malým množstvom omáčke a až potom vmiešame do zvyšku omáčky. Dávajte však pozor, aby sa omáčka prudko nevarila.
Pri príprave steakov používajte namiesto bežnej soli morskú alebo košér soľ. Jódovaná soľ nezbaví mäso špecifického zápachu krvi, ktorý môže pokaziť výsledok. Zvyšné dve soli tento zápach neutralizujú.
Ak chcete získať mäkšie a šťavnatejšie mäso, pridajte k nemu pred tepelnou úpravou zmes vaječných bielkov a kukuričného škrobu. Táto kombinácia je tiež skvelá ako základ pre marinádu.
Upečte perfektný koláč aj bez receptu. Pred pečením sa uistite, že váha cukru je rovnaká ako váha oleja a váha cukru a oleja je rovnaká ako váha múky a vajec.
Pri pečení pridajte do cesta štipku soli. Tá podporí sladkú chuť výsledného dezertu.
K duseným pokrom a do omáčok pridajte sladkú horčicu alebo trochu arašidového masla. Pokrmy budú mať lepšiu a plnšiu chuť.
Ak pripravujte volské oko, prilejte na panvicu k vajciam vodu a panvicu prikryte. Výsledok bude takmer rovnako dobrý, ako keď pripravujte lahodné stratené vajce.
Pridajte niekoľko kvapiek balsamicového octu do všetkých jedál z ovocia, zeleniny a cestovín. Ocot je nielen veľmi chutný, ale pôsobí aj antibakteriálne a má silné protizápalové účinky.
Aby vám zemiaky varené v šupke nepopraskali, pridajte do vody trochu jablčného octu.
Pri príprave hamburgerov pridajte k mäsu aj trochu strúhanky. Vďaka strúhanke sa hamburgery nebudú počas pečenia rozpadať.
Ak chcete pripraviť skutočnú delikatesu – karamelizované mäso. Na panvici rozpustite maslo spolu s dvomi lyžicami cukru. Potom pridajte mäso a orestujte v tejto zmesi. Získate tak výnimočne chutný výsledok.
Ak chcete, aby malo cesto na povrchu chrumkavé – štruktúrované vrstvy kôry, pridajte do cesta trochu vodky. Alkohol sa počas varenia vyparí a vaše cesto bude vo vnútri mäkké a na povrchu chrumkavé.
Pri príprave vajec na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob. Škrob zlepší chuť výsledného pokrmu a zároveň urýchli proces varenia.
Ak chcete jemnejšie mäso, posypte ho pred ďalšou úpravou jedlou sódou. Mäso bude jemnejšie a lahodnejšie.
Ak chcete mäso skutočne dobre upiecť, najskôr ho nasoľte a potom opláchnite a vysušte.
Pri príprave ľadového čaju, pridajte do tekutiny trochu jedlej sódy. Sóda odstráni z čaju horkosť.