O tomto sa v kuchárke nedočítate: Triky profíkov, s ktorými bude aj najobyčajnejšia ryža chutiť ako z nóbl podniku!

Rady, ktoré využijete každý deň.

Varenie je pre mnohých ľudí hotovou španielskou dedinou. Profíci, ktorí sa v gastronómií pohybujú už celé roky vedia, že vďaka overeným trikom a zlepšovákom môže byť varenie omnoho jednoduchšie a výsledná chuť neporovnateľne lepšia. Toto sú ich overené tipy a kulinárske triky:

Hurmi-kaki stratia trpkú chuť!

Toto by mal práve v týchto dňoch vedieť každý: Tušíte, čo dokáže toto ovocie, keď ho dáte len na 12 hodín do mrazničky?

Ak si chcete na ovocí pochutnať len tak, alebo ho chcete na prípravu dezertu, vždy ho dajte na pár hodín do mrazničky. Takto zabezpečíte, že ovocie stratí trpkú chuť, ktorá môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Navyše, na kvalite a vitamínovej hodnote ovocia sa nič nezmení!

Dokonalá zemiaková kaša?

Najlepšia zemiaková kaša

Ak chcete, aby chutila skutočne luxusne, do roztlčených zemiakov vždy dajte smotanu na šľahanie a trochu masla. Nikdy však nie studené, ale zahrajte takmer až k bodu varu a následne vmiešajte do horúcich zemiakov.

Máte staré zemiaky a chcete, aby chutili ako nové? Skúste tento trik!

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy. Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo, čím sú staršie, tým ho majú menej). Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum. Navyše, zemiaky budú chutiť omnoho lepšie.

Čerstvé droždie

Keď varíte karfiol, do vody dajte vždy aj lyžičku jedlej sódy. Karfiol si nielen zachová farbu a počas varenia sa zbavíte jeho typického zápachu, ale bude chutnejší, perfektne pripravený na smaženie, alebo zapekanie. Verte mi, že ide o výborný karfiolový nápad!

Toto skúste s karfiolom

Špeciálne pre zapekaný karfiol je výborné pridať pri varení do vody aj pohár mlieka. Karfiol bude úžasne krémový, ako masielko. Ja pridávam vtedy, keď robím zapekaný karfiol, alebo si na ňom chcem pochutnať len tak, bez ďalšej úpravy.

Ak chcete, aby mala ryža po uvarení snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna. Po uvarení bude ryža dokonalá. Ak chcete, aby bola ryža dokonalá aj na chuť, nezabudnite na namáčanie. Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú. Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Ak chcete vedieť, či je vaše droždie skutočne čerstvé (aj keď je ešte v záruke, nemusí byť vôbec čerstvé) a pečenie sa vydarí, pripravte si pohár s vodou. Namočte droždie do  vody. Ak droždie vypláva, znamená to, že už nie je čerstvé a vo vnútri má vzduchové bublinky a cesto vám nevykysne.

Dokonalé stratené vajce

Do vody vložila 4 šálky s vajciami. Naučí vás trik, ktorý v kuchyni používajú profesionáli

Ak ho chcete pripraviť, do vody vždy pridajte aj 2 lyžice octu, vďaka čomu bude vajce držať pohromade a pripraví sa rýchlejšie. Dobrým trikom je dať si rozbité vajíčka do šálky a pomaly ich ponoriť do vriacej vody. Tento trik používajú pri príprave viacerých porcií vajec naraz aj profesionáli. Takto pripravíte naraz až 8 stratených vajec.

Papier na pečenie nedávajte na suchý plech

Vedeli ste, že stačí poznať malú fintu profíkov a pri pečení s papierom bude pečivo jemnejšie, vláčnejšie a čas pečenia bude kratší?

Vyskúšajte to takto!

Prvým krokom je namiesto uloženia suchého papiera na suchý plech, papier najskôr trochu navlhčiť. Vďaka tejto malej zmene zabezpečíte, lepšie udržanie teploty počas pečenia a teda budete potrebovať menej času, ako ste zvyknutí. Navyše, po upečení bude omnoho jednoduchšie odlepiť mäkké cesto od papiera.

Druhým krokom je plech na pečenie navlhčiť trochou vody. Papier na pečenie pokrčíme v rukách a potom narovnáme na navlhčenom plechu. Vďaka tomuto triku je pečivo po upečení jemnejšie a teda aj chutnejšie. Zároveň sa dobre prepečie na všetkých miestach.

Dokonalé palacinky a lievance

Francúzske citrónové palacinky: Geniálne cesto – netrhá sa, nelepí a chutí úplne luxusne!

Ak chcete, aby boli palacinky ešte chutnejšie, do cesta dajte len žĺtky – vďaka tomu budú krásne mäkučké. Ak pridávate bielky, aj tie môžete skvele využiť, je však potrebné, aby ste ich do cesta vmiešali až celkom nakoniec a to vo forme snehu. Ak chcete jemnejšie lievance, pridajte do cesta aj jedno nastrúhané jabĺčko.

 

Škodlivého akrylamidu, ktorý sa po vyprážaní uvoľňuje z kôrky chleba či iného pečiva, strúhanke vyprážaných rezňov a filé, pečených zemiakov i hranolčekoch, sa dá jednoducho zbaviť. Stačí, ak pri vyprážaní mäsa pridáte do strúhanky trochu obyčajnej soli.

onion-664x373

Aby ste zmiernili typický zápach a štipľavú chuť surovej cibule, vložte ju do studenej vody s kockami ľadu. To pomôže neutralizovať zlúčeniny síry, ktoré sú zodpovedné za prenikavý zápach a štipľavú chuť.

Béarnaise_sauce_with_Tarragon_garnish

Ak obľubujete omáčky, avšak prekáža vám príliš veľké množstvo tuku, pomôže vám obyčajný biely chlieb. Vezmite krajec suchého chleba a vložte ho do hotovej omáčky. Nechajte namočený niekoľko minút a následne vyberte. Chlieb do seba nasaje prebytočný tuk. Ak máte domácich miláčikov, takémuto chlebíku sa určite potešia.

grid-cell-30494-1458310753-5-664x373

Ak pripravujete sendviče, uistite sa, že maslo aj syr sú pred prípravou izbovej teploty. Maslo sa bude lepšie rozotierať a syr neoschne.

coffee-664x373

Pri príprave kávy je skvelým tipom, pridať do nej štipku soli, vďaka čomu zbavíte kávu horkosti. Štipka pridanej škorice v káve podčiarkne lahodnú chuť tohto nápoja.

stock-664x373

Ak pri varení príloh nahradíte vodu vývarom – získate omnoho lepšie chute.

Cream_Sauce_For_Vegetables

Aby sa smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, jediné, čo musíte urobiť, je pridať do smotany aj štipku kypriaceho prášku. Omáčka bude hladká a nezrazí sa.

Ak pridávate do omáčok kyslú smotanu, zrazeniu omáčky zabránite tak, že kyslú smotanu najskôr zmiešame s malým množstvom omáčke a až potom vmiešame do zvyšku omáčky. Dávajte však pozor, aby sa omáčka prudko nevarila.

20110314-salt

Pri príprave steakov používajte namiesto bežnej soli morskú alebo košér soľ. Jódovaná soľ nezbaví mäso špecifického zápachu krvi, ktorý môže pokaziť výsledok. Zvyšné dve soli tento zápach neutralizujú.

clipboard-664x220

Ak chcete získať mäkšie a šťavnatejšie mäso, pridajte k nemu pred tepelnou úpravou zmes vaječných bielkov a kukuričného škrobu. Táto kombinácia je tiež skvelá ako základ pre marinádu.

2o6vyq7sxcepllg-xtysiw-article-664x219
Upečte perfektný koláč aj bez receptu. Pred pečením sa uistite, že váha cukru je rovnaká ako váha oleja a váha cukru a oleja je rovnaká ako váha múky a vajec.

baking-664x373

Pri pečení pridajte do cesta štipku soli. Tá podporí sladkú chuť výsledného dezertu.

7e4816-664x219

K duseným pokrom a do omáčok pridajte sladkú horčicu alebo trochu arašidového masla. Pokrmy budú mať lepšiu a plnšiu chuť.

111-664x221

Ak pripravujte volské oko, prilejte na panvicu k vajciam vodu a panvicu prikryte. Výsledok bude takmer rovnako dobrý, ako keď pripravujte lahodné stratené vajce.

vinegar-664x373

Pridajte niekoľko kvapiek balsamicového octu do všetkých jedál z ovocia, zeleniny a cestovín. Ocot je nielen veľmi chutný, ale pôsobí aj antibakteriálne a má silné protizápalové účinky.

Aby vám zemiaky varené v šupke nepopraskali, pridajte do vody trochu jablčného octu.

burger-664x373

Pri príprave hamburgerov pridajte k mäsu aj trochu strúhanky. Vďaka strúhanke sa hamburgery nebudú počas pečenia rozpadať.

browningmeat-664x373

Ak chcete pripraviť skutočnú delikatesu – karamelizované mäso. Na panvici rozpustite maslo spolu s dvomi lyžicami cukru. Potom pridajte mäso a orestujte v tejto zmesi. Získate tak výnimočne chutný výsledok.

dough-664x373

Ak chcete, aby malo cesto na povrchu chrumkavé – štruktúrované vrstvy kôry, pridajte do cesta trochu vodky. Alkohol sa počas varenia vyparí a vaše cesto bude vo vnútri mäkké a na povrchu chrumkavé.

scrambled-664x373

Pri príprave vajec na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob. Škrob zlepší chuť výsledného pokrmu a zároveň urýchli proces varenia.

Baking-soda-uses-664x347

Ak chcete jemnejšie mäso, posypte ho pred ďalšou úpravou jedlou sódou. Mäso bude jemnejšie a lahodnejšie.

grid-cell-31614-1458335481-13-664x219

Ak chcete mäso skutočne dobre upiecť, najskôr ho nasoľte a potom opláchnite a vysušte.

icedtea-664x373

Pri príprave ľadového čaju, pridajte do tekutiny trochu jedlej sódy. Sóda odstráni z čaju horkosť.

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.