Švédska jablková torta. Výborný a naozaj jedinečný recept z jabĺčok.
Potrebujeme:
3 vajcia
225 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžička prášku do pečiva
75 g hl. múka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg jablká
1 bal. vanilkový pudingový prášok (prípadne 2, podľa hustoty zmesi)
150 g maslo
200 ml smotany na šľahanie
1 stužovač do šľahačky
Čokoládu a škoricu na ozdobenie
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 50 g cukru, pridáme 3 lyžice studenej vody a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme s trochou soli a 50 g cukru na tuhý sneh. Sneh pomaly primiešame do žĺtkovej zmesi a potom pomaly ručne vmiešame sypkú zmes – ideálne cez sitko. Navrstvíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme pri teplote 150 stupňov 25 minút. Necháme vychladnúť vo forme.
Jalbká očistíme, nastrúhame. Cukor zmiešame s pudingovým práškom a rozmiešame v 125 ml vody, dáme na plameň a do horúcej zmesi pridáme jablká a maslo – varíme do zhustnutia.
Zrežte jablká a premiešajte s 125 g cukru a potom zmiešajte prášok s pudinkom v nádobe s 125 ml vody. Pridajte maslo a strúhané jablká a za stáleho miešania priveďte k varu. Miešame niekoľko minút a varíme do zhustnutia. Keď zmes mierne vychladne, navrstvíme na korpus. Smotanu ušľaháme so stužovačom a navrstvíme na vrch. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: chefkoch