Štedrý jablkový koláč z ľadového cesta: Pár lyžíc kyslej smotany do cesta a je tak úžasný, že by sme jedli aj každý deň!

Ľahšia verzia klasického jablkového koláča, ktorý robievame vždy na jesenné hody. Výborný a jednoduchý koláčik!

 

 

Potrebujeme na 24 x 36 cm plech

cesto

50 dkg hl. múky

20 dkg kr cukru

25 dkg masla alebo margarínu,

štipka soli

3 žĺtky

 

 

1 balenie prášku do pečiva

nastrúhanú citrónovú kôru

3-4 lyžice kyslej smotany,

náplň

1,5 kg jabĺk

30 g masla

100 g cukru

1/2 balenia vanilkového pudingového prášku

3 bielky

Postup:

Zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme jednotné cesto.

Rozdeľte cesto tak, aby jedna časť bola o niečo väčšia.

 

 

Väčšiu časť  uložíme do chladničky, menšiu do mrazničky.

Cesto nemusí byť úplne zmrznuté (hoci to nie je problém), ale dôležité je, aby dobre stuhlo.

Jablká očistíme, nakrájame nadrobno a zmiešame s cukrom, dáme na plameň a necháme chvíľu rozvariť.

Pudingový prášok rozmiešame s malým množstvom vody, pridáme k jablkám a miešame do zhustnutia.

 

 

Necháme vychladnúť a do hmoty vmiešame aj zmäknuté maslo. Sneh potom zľahla premiešame s vychladnutou jablkovou náplňou.

Na cesto navrstvíme náplň a hore nastrúhame cesto z mrazničky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista. Po upečení poprášime práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: citromhab

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes