Z celého zoznamu diét si toto stravovanie po celom svete získalo popularitu práve preto, že v podstate nejde o diétu či hladovanie, ale stravovanie sa bohaté na bielkoviny. Najjednoduchším spôsobom, ako takéto stravovanie zakomponovať do bežného života je prostredníctvom týchto zdravých šalátov, ktoré zasýtia, podporia budovanie svalov, odbúranie nadbytočných tukových zásob a rýchlejšie spaľovanie kalórií. Okrem toho, je to aj veľmi chutný a účinný spôsob, ako sa dostať do formy.
Na jednej strane ide len o ľahké zeleninové šaláty a na druhej strane o jedlá s prísadou produktov s vysokým obsahom bielkovín, ktorých cieľom je rýchlejšie spaľovanie kalórií. Stačí, ak necháte svoje obedové menu nezmenené a nahradíte raňajky a večere (najmä večeru) niektorým z týchto šalátov. Takéto len 10 dní, kým sa dostavia prvé výsledky. Ak aj nebudete tieto šaláty po uplynutí tohoto času jesť každý deň, skúste aspoň niekoľkokrát do týždňa vymeniť večeru za jeden z týchto receptov.
S kuracím mäsom
prísady
- 300 g kuracie prsia
- 2 vajcia
- 1 paradajka
- 1 zväzok listov šalátu
- 3 polievkové lyžice prírodného jogurt
- soľ, korenie podľa chuti
príprava
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
- Uvaríme kuracie prsia. Nakrájame mäso na väčšie kúsky.
- Uvarte vajcia natvrdo. Nahrubo ich nakrájame.
- Paradajky tiež nakrájame na hrubo. Natrhajte šalátové listy rukami.
- Zmiešajte všetky prísady v miske, premiešajte s jogurtom a ochuťte korením a soľte len veľmi zľahka.
S avokádom
prísady
- 200 g kuracie prsia
- 1 uhorka
- 1 avokádo
- 0,5 červenej cibule
- 2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
príprava
- Kuracie prsia uvaríme. Vychladené mäso nartháme po vláknách a nahrubo nasekáme.
- Nahrubo nasekáme uhorky a červenú cibuľu.
- Ošúpeme avokádo a dužinu nakrájame. Pokvapkáme citrónovou šťavou tak, aby kúsky nezžltli.
- Premiešame všetky prísady, pridáme jogurt, soľ a korenie.
S čínskou kapustou
prísady
- 300 g kuracie prsia
- 2 vajcia
- 0,5 menšej čínskej kapusty
- 1 uhorka
- 3 polievkové lyžice prírodný jogurt
- soľ, korenie podľa chuti
príprava
- Ak chcete pripraviť taký proteínový šalát s vajíčkami a kapustou, nahrubo nakrájame uhorky aj kapustu.
- Uvarte vajcia natvrdo, ošúpeme a nakrájame.
- Uvaríme kuracie prsia a po vychladení nakrájame.
- Všetky prísady ochutíme soľou, korením a prírodným jogurtom.
S tuniakom
prísady
- 350 g konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave prípadne v olivovom oleji
- 1 uhorka
- 1 paradajka
- 0,5 hlávky listového šalátu
- 6 – 7 olív
- 2 lyžičky horčice
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (v prípade, že tuniak nebol v oleji)
príprava
- Sceďte tuniaka a rozdeľte na kúsky.
- Nahrubo nasekáme uhorku a paradajky. Natrháme listy šalátu.
- Zmiešajte ryby, zeleninu, bylinky a olivy.
- Zmiešajte v zvlášť nádobe horčicu a olivový olej. Ochuťte proteínový šalát stouto omáčkou.
S fazuľou
prísady
- 200 g kuracích pŕs
- 3 vajcia
- 200 g konzervovaných fazúľ
- 1 uhorka
- 1 nakladaná uhorka
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžička horčice
- 100 g kyslej smotany 10% tuku
- 2 lyžičky sójovej omáčky
príprava
- Uvaríme kuracie prsia a po vychladení nakrájame.
- Uvarte vajcia. Ošúpeme a nakrájame.
- Nakrájame čerstvé a nakladané uhorky.
- Scedíme kvapalinu z konzervovaných fazúľ.
- Nakrájame červenú cibuľu na pol krúžky.
- Primiešajte sójovú omáčku, kyslú smotanu a horčicu.
- Nakoniec primiešame aj fazuľu a môžeme podávať.
S krevetami
prísady
- 200 g krevety
- 1 uhorka
- 1 paradajka
- 1 paprika
- citrónová šťava podľa chuti
- soľ, korenie podľa chuti
príprava
- Krevety varíme 3 minúty vo vriacej vode. Dáme do cedníka a necháme vodu čo najviac odtiecť.
- Umyjeme zeleninu. Nakrájame na veľké kúsky.
- Ochutíme proteínový šalát s citrónovou šťavou, korením a soľou.
Mrkvový šalát
Potrebujeme:
2 veľké póry
3 mrkva
2 jablká
3 lyžice olivového oleja
štipku soli
2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu
2 lyžice prírodného jogurtu
1 lyžička medu alebo hnedého cukru
Postup:
Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.
Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte v chladničke.
Fialový šalát plný zdravia
Vedeli ste, že červená repa je pre svoje výnimočné účinky na ľudské zdravie považovaná za malý zázrak? Keď sa červená repa správne pripraví, je z nej navyše aj veľmi lahodný pokrm. Tak je tomu aj v prípade tohto fialového šalátika, ktorý okrem skvelej chuti, prospeje aj vášmu zdraviu. Určite stojí za vyskúšanie! :-)
Potrebujeme:
300 g varenej červenej repy
2 vajcia uvarené natvrdo
80 g strúhaného syra
3 lyžice kyslej smotany (alebo jogurt)
Štipku soli
Červenú papriku
Čierne mleté korenie
Voliteľné:
1 strúčik cesnaku
Drvené vlašské orechy
Zavárané uhorky
Zmes korenín podľa chuti
Postup:
Varenú repu nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy. Pridáme syr a vajcia nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a paprikou, Nakoniec pridáme smotanu a dôkladne premiešame. V takomto stave má šalát skôr neutrálnu chuť. Výborne sa k nemu však hodia aj ďalšie ingrediencie.
Podávame ihneď a každú porciu môžeme ozdobiť strúhaným syrom, sterilizovaným hráškom, kukuricou a čerstvými bylinkami. Výsledok tak bude hýriť krásnymi farbami.