Pod mäsko, na omáčky aj ako príloha k obedu. Je to naozaj perfektný nápad a robím to takto každé leto.
Potrebujeme:
Domáce rajčiny
Morskú alebo obyčajnú soľ
Postup:
Rajčinky si klasicky umyjeme a nakrájame (bobkáky môžete odrezať, ale ak sa vám nechce, netreba).
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potom poriadne vtlačíme do čistých pohárov na zaváranie.
Do pohárov nalejeme aj šťavu, ktorú rajčinky pustili, keď sme ich krájali.
Do každého pohára dáme na vrch lyžičku soli a zavrieme.
Sterilizujeme ako klasické zaváraniny, v hrnci s vodou, alebo len v pare.
Stačí 15 minút.
Uchovávame ako klasické zaváraniny, v komore.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ďalšie recepty z domácich rajčín:
Cesnakovo-rajčinová zmes za studena!
Potrebujeme:
1,5 kg paradajok
300 g cesnaku
50 g soli
Postup:
Rajčiny a cesnak pomelieme na mlynčeku, alebo pomixujeme ponorným mixérom.
Pridáme soľ a premiešame.
Naložíme do pohárov, uzavrieme suchými viečkami a dáme do tmavej, chladnejšej miestnosti. nezavárame. Cesnak a soľ sú dobré konzervanty.
Chuť je veľmi výrazná a dobrá. Nevadí, ak dáme na toto množstvo soli a cesnaku aj 2 kg paradajok. Vo pohárikoch paradajková zmes ešte zhustne.
Rajčinová špecialita – perfektný šalát s cibuľkou
Potrebujeme:
15 ks väčších paradajok
15 ks cibule
2-3 hlávky cesnaku
Nálev (na 1 l vody):
2 lyžice octu
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice soli
1 lyžicu oleja
2-3 bobkové listy
1-2 klinčeky
6-7 kúskov čierneho korenia
Postup:
Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cibuľu a cesnak.
Zeleninu vrstvíme do pohárov – vrstvu rajčín, pár kusov cesnaku a vrstvu cibule.
Takto pokračujeme, kým nenaplníme poháre asi 1 cm od okraja.
Do hrnca nalejeme vodu a dáme na plameň.
Keď voda zovrie, pridáme ostatné prísady a keď sa cukor rozpustí, potom, ešte horúcu tekutinu nalejeme zeleninu tak, aby siahala nad ňu.
Poháre zavrieme a sterilizujeme 10 minút – stačí len toľko, aby chytili viečka.
Vyberieme z vody, obrátime hore dnom a necháme celkom vychladnúť. Na druhý deň si môžeme pochutnávať.
Rajčinovo-cuketová zmes do pohárov
Potrebujeme:
3 kg cukety / tekvice
500 g mrkvy
500 g papriky
5 strúčikov cesnaku
1,5 kg paradajok
2,5 lyžičky pálivej červenej papriky
100 g cukru
2 lyžice soľ
200 ml oleja
Postup:
Paradajky zomelieme v mlynčeku na mäso (môžeme ošúpať, ale nie je to nutné).
Rovnako zomelieme aj cuketu, papriku, cesnak a mrkvu nastrúhame, alebo tiež zomelieme. Pridáme aj všetky ostatné prísady a preložíme na plameň.
Varte zeleninovú zmes pri strednej intenzite asi 40 minút a občas premiešame.
Potom pridajte pálivú červenú papriku a varíme ešte ďalších 10 minút.
Navrstvite horúcu zmes do sterilizovaných nádob a potom zatvoríme.
Otočte poháre hore dnom, zakryte dekou a nechajte vychladnúť.
Rajčiny so slivkami v pohári
Potrebujeme:
Paradajky – 1-2 kg
Slivky – 1 kg
Na nálev (prísady na 1 liter vody):
½ lyžice soli
100 g kr. cukru
50 ml jablčného octu
Postup:
Do sterilizovaných pohárov naukladáme čisté slivky (celé) a rajčiny.
Do pohára nalejeme vriacou vodou a necháme stáť po dobu 20 minút. Potom vodu z pohára zlejeme, opäť privedieme do varu, opäť zalejeme rajčiny a slivky, necháme stáť ďalších 20 minút.
Po tretíkrát vodu zlejeme a preložíme na plameň – pridáme do nej aj ingrediencie na nálev a privedieme do varu.
Poslednýkrát nalejeme do pohára a zatvoríme. Poháre zabalíme do deky a necháme celkom vychladnúť.
Skladujeme na chladnom mieste.
Rajčinová zmes do gulášov – bez zavárania
Potrebujeme:
2 kg paradajok
300 g cesnaku
50 g soli
Postup:
Cesnak očistíme. Paradajky umyjeme, očistíme a pokrájame na štvrtinky.
Obe prísady zomelieme v mlynčeku na mäso a plníme do sterilizovaných pohárov.
Ja som si poháre ja viečka vyvarila, ale ak nemáte čas, dá sa sterilizovať aj v mikrovlnke. Poháre stačí uložiť na chladnejšie miesto v dome (ja skladujem v komore).
Nemusíte sa obávať, že sa pokazia, cesnak a soľ sú skvelé konzervanty a vydržia pokojne 12 mesiacov. Ja mám dokonca aj staršie poháre a nič im nie je!