Pod mäsko, na omáčky aj ako príloha k obedu. Je to naozaj perfektný nápad a robím to takto každé leto.
Potrebujeme:
Domáce rajčiny
Morskú alebo obyčajnú soľ
Postup:
Rajčinky si klasicky umyjeme a nakrájame (bobkáky môžete odrezať, ale ak sa vám nechce, netreba).
Potom poriadne vtlačíme do čistých pohárov na zaváranie.
Do pohárov nalejeme aj šťavu, ktorú rajčinky pustili, keď sme ich krájali.
Do každého pohára dáme na vrch lyžičku soli a zavrieme.
Sterilizujeme ako klasické zaváraniny, v hrnci s vodou, alebo len v pare.
Stačí 15 minút.
Uchovávame ako klasické zaváraniny, v komore.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ďalšie recepty z domácich rajčín:
Cesnakovo-rajčinová zmes za studena!
Potrebujeme:
1,5 kg paradajok
300 g cesnaku
50 g soli
Postup:
Rajčiny a cesnak pomelieme na mlynčeku, alebo pomixujeme ponorným mixérom.
Pridáme soľ a premiešame.
Naložíme do pohárov, uzavrieme suchými viečkami a dáme do tmavej, chladnejšej miestnosti. nezavárame. Cesnak a soľ sú dobré konzervanty.
Chuť je veľmi výrazná a dobrá. Nevadí, ak dáme na toto množstvo soli a cesnaku aj 2 kg paradajok. Vo pohárikoch paradajková zmes ešte zhustne.
Rajčinová špecialita – perfektný šalát s cibuľkou
Potrebujeme:
15 ks väčších paradajok
15 ks cibule
2-3 hlávky cesnaku
Nálev (na 1 l vody):
2 lyžice octu
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice soli
1 lyžicu oleja
2-3 bobkové listy
1-2 klinčeky
6-7 kúskov čierneho korenia
Postup:
Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cibuľu a cesnak.
Zeleninu vrstvíme do pohárov – vrstvu rajčín, pár kusov cesnaku a vrstvu cibule.
Takto pokračujeme, kým nenaplníme poháre asi 1 cm od okraja.
Do hrnca nalejeme vodu a dáme na plameň.
Keď voda zovrie, pridáme ostatné prísady a keď sa cukor rozpustí, potom, ešte horúcu tekutinu nalejeme zeleninu tak, aby siahala nad ňu.
Poháre zavrieme a sterilizujeme 10 minút – stačí len toľko, aby chytili viečka.
Vyberieme z vody, obrátime hore dnom a necháme celkom vychladnúť. Na druhý deň si môžeme pochutnávať.
Rajčinovo-cuketová zmes do pohárov
Potrebujeme:
3 kg cukety / tekvice
500 g mrkvy
500 g papriky
5 strúčikov cesnaku
1,5 kg paradajok
2,5 lyžičky pálivej červenej papriky
100 g cukru
2 lyžice soľ
200 ml oleja
Postup:
Paradajky zomelieme v mlynčeku na mäso (môžeme ošúpať, ale nie je to nutné).
Rovnako zomelieme aj cuketu, papriku, cesnak a mrkvu nastrúhame, alebo tiež zomelieme. Pridáme aj všetky ostatné prísady a preložíme na plameň.
Varte zeleninovú zmes pri strednej intenzite asi 40 minút a občas premiešame.
Potom pridajte pálivú červenú papriku a varíme ešte ďalších 10 minút.
Navrstvite horúcu zmes do sterilizovaných nádob a potom zatvoríme.
Otočte poháre hore dnom, zakryte dekou a nechajte vychladnúť.
Rajčiny so slivkami v pohári
Potrebujeme:
Paradajky – 1-2 kg
Slivky – 1 kg
Na nálev (prísady na 1 liter vody):
½ lyžice soli
100 g kr. cukru
50 ml jablčného octu
Postup:
Do sterilizovaných pohárov naukladáme čisté slivky (celé) a rajčiny.
Do pohára nalejeme vriacou vodou a necháme stáť po dobu 20 minút. Potom vodu z pohára zlejeme, opäť privedieme do varu, opäť zalejeme rajčiny a slivky, necháme stáť ďalších 20 minút.
Po tretíkrát vodu zlejeme a preložíme na plameň – pridáme do nej aj ingrediencie na nálev a privedieme do varu.
Poslednýkrát nalejeme do pohára a zatvoríme. Poháre zabalíme do deky a necháme celkom vychladnúť.
Skladujeme na chladnom mieste.
Rajčinová zmes do gulášov – bez zavárania
Potrebujeme:
2 kg paradajok
300 g cesnaku
50 g soli
Postup:
Cesnak očistíme. Paradajky umyjeme, očistíme a pokrájame na štvrtinky.
Obe prísady zomelieme v mlynčeku na mäso a plníme do sterilizovaných pohárov.
Ja som si poháre ja viečka vyvarila, ale ak nemáte čas, dá sa sterilizovať aj v mikrovlnke. Poháre stačí uložiť na chladnejšie miesto v dome (ja skladujem v komore).
Nemusíte sa obávať, že sa pokazia, cesnak a soľ sú skvelé konzervanty a vydržia pokojne 12 mesiacov. Ja mám dokonca aj staršie poháre a nič im nie je!